Μαγιονέζα

Δοκιμάστε τη μαγιονέζα μας σε δύο εκδοχές:

μαγιονέζα κλασσική με 70 % ηλιέλαιο

μαγιονέζα light!

ΝΕΑ Μαγιονέζα χειροποίητη
ΝΕΑ μαγιονέζα_MG_6705_autocorrect_1920cut

Διατηρούνται εκτός ψυγείου σε σκιερό και δροσερό μέρος.

Πρόκειται για προϊόντα που έχουν διάρκεια ζωής 6 μήνες.

Διατίθενται σε συσκευασίες των 5 kg / 3 kg / 2 kg για τους επαγγελματίες εστίασης και σε βάζα των 212 και 370 ml (9 τεμ/κιβ) για παντοπωλεία και σημεια λιανικής πώλησης.

Εσύ το ήξερες ότι:

Η μαγιονέζα είναι μια πυκνή σάλτσα, από τις βασικές, στη γαστρονομία. 

Παρασκευάζεται κυρίως από λάδι και αυγό και χρησιμοποιείται ως συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Το ψάρι ή οι πατάτες τηγανιτές είναι μερικά από αυτά. Ακόμη, μπορούμε να προσθέσουμε μαγιονέζα σε σάντουιτς, hamburgers, hot dogs ή ακόμη και σε σαλάτες για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. 

Εφευρέθηκε κατά λάθος!

Από πού προέρχεται η μαγιονέζα;

Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι προέρχεται από τη Γαλλία. Ειδικά οι Γάλλοι… Αλλά οι άνθρωποι στο μικρό ισπανικό νησί της Μενόρκα, έχουν τη δική τους οπτική, όσον αφορά την ιστορία της.

Ισχυρίζονται, ότι το όνομά της τα λέει όλα. Η μεγαλύτερη πόλη της Μενόρκα ονομάζεται Mahon και η μαγιονέζα ακούγεται σαν το Mahon-aise.

Πηγαίνοντας πίσω στην ιστορία, ήταν στα μέσα του 1700 που η μαγιονέζα εμφανίστηκε στη Μενόρκα.

Οι Γάλλοι είχαν πολιορκήσει το νησί και ο δούκας που ήταν υπεύθυνος για τα στρατεύματα απολάμβανε το φαγητό του. Ο σεφ του, του έφερε να δοκιμάσει μαγιονέζα.

Είτε αναγκάστηκε να τη δημιουργήσει μέσω πειραματισμού -επειδή δεν υπήρχε αξιοπρεπής σάλτσα στο νησί - ή οι ντόπιοι του έδειξαν πώς να τη φτιάξει επειδή ήδη ήξεραν…

Όπως και να χει, ήταν προϊόν της Μενόρκα και αργότερα έγινε δημοφιλής στη Γαλλία σύμφωνα με τα παραπάνω.

Αυτή η ιστορία μπορεί να είναι αλήθεια καθώς η γαλλική κουζίνα δεν είχε καμία αναφορά στη μαγιονέζα μέχρι τα μέσα του 18ου αιώνα. Όταν λοιπόν οι Γάλλοι επέστρεψαν από την Μενόρκα έφεραν μαζί τους και τη συνταγή.

Ωστόσο, υπάρχει και μια άλλη άποψη.

Η πιο ρηχή εναλλακτική πρόταση αυτής της άποψης είναι ότι η Μενόρκα είναι ένα πολύ μικρό νησί για να βρει κάτι τόσο σπουδαίο σαν τη μαγιονέζα.

Ο πιο λογικός συλλογισμός όμως είναι ότι όλα τα παλιά βιβλία συνταγών περιγράφουν τη μαγιονέζα στα γαλλικά και σε αυτά δεν υπάρχει μνεία της Μενόρκα ή της Ισπανίας για την προέλευσή της. 

Η μαγιονέζα είναι ένα φαγητό που είναι στην πραγματικότητα είναι αρκετά βασικό. Για να φτιαχτεί το γαλάκτωμα της μαγιονέζας χρειάζονται μόνο δύο συστατικά - αυγά και λάδι- γιατί λοιπόν δεν είναι δυνατόν να επινοηθεί ανεξάρτητα σε περισσότερες από μία τοποθεσίες;

 

Συστατικά:

Η αρχική συνταγή της μαγιονέζας παρασκευάζεται με αυτά τα δύο συστατικά, το λάδι και το αυγό. Σήμερα, η συνταγή έχει περισσότερα συστατικά όπως ξύδι, μουστάρδα ή λεμόνι. Είναι επίσης δυνατό να αντικατασταθούν τα κύρια συστατικά (κυρίως τα αυγά) με άλλα υποκατάστατα, φυτικά, ώστε να ταιριάζουν με νέες δίαιτες που εμφανίστηκαν, όπως ο βιγκανισμός.

 

Άλλη παραλλαγή για τη χρήση της:

Η μαγιονέζα έχει τόσες πολλές χρήσεις, σε τόσα πολλά επίπεδα! Η μαγιονέζα μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο των μαλλιών για να τα ενυδατώσει και να τα βοηθήσει στην ανάπτυξη!

Εκτός από αυτό, η μαγιονέζα είναι πρωτίστως γνωστή ως παγκόσμια βάση για πολλές σάλτσες όπως σάλτσα κοκτέιλ, σάλτσα ταρτάρ, η fry sauce και σάλτσα ανταλους. Αναμιγνύεται με διαφορετικές άλλες σάλτσες όπως κέτσαπ και μπαχαρικά για να έχει διαφορετικές γεύσεις.

 

Μαγιονέζα σε όλο τον κόσμο:

Η μαγιονέζα είναι γνωστή και πωλείται παγκοσμίως. Η αγορά μαγιονέζας είναι τεράστια στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Η αγορά μαγιονέζας είναι μεγαλύτερη από την αγορά κέτσαπ. Οι χώρες που καταναλώνουν περισσότερο μαγιονέζα είναι η Χιλή, οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ρωσία, η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ.

Ωστόσο, η κατανάλωση μαγιονέζας δεν είναι η ίδια σε όλες αυτές τις χώρες. Για παράδειγμα, στις Ηνωμένες Πολιτείες, χρησιμοποιείται κυρίως ως dip για το φαγητό. Όμως, στις ΗΠΑ δεν είναι συνηθισμένο να τρώνε τη μαγιονέζα με πατάτες (όπως μαθαίνουμε και από την ταινία Pulp Fiction).

Από την άλλη πλευρά, στους Βέλγους και στους Ευρωπαίους γενικά, αρέσει να τρώνε τις πατάτες τους με μαγιονέζα. Για τις προαναφερθείσες χώρες, η μαγιονέζα είναι μόνο συνοδευτικό των πιάτων τους. Άλλες χώρες όπως η Ρωσία, το χρησιμοποιούν ως συστατικό σε εθνικά πιάτα, όπως η διάσημη σαλάτα Olivier. Ή στη Χιλή, η μαγιονέζα προστίθεται σε καθημερινά σνακ και συνταγές (όπως σάντουιτς…). Η χρήση της μαγιονέζας ταιριάζει με τις  διατροφικές συνήθειες κάθε χώρας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, στο πιάτο ή στο κυρίως πιάτο, η μαγιονέζα δίνει ευχαρίστηση σε όλους τους ανθρώπους που τη δοκιμάζουν.

Η μαγιονέζα είναι το απόλυτο ενισχυτικό της νοστιμιάς! Παράγεται από αγνά υλικά και δε μοιάζει με καμιά άλλη!

Αν κρατάς τη σιλουέτα σου αλλά σου αρέσουν και οι έντονες εμπειρίες… δοκίμασε τη μαγιονέζα light!