μαγιονέζα συστατικά NEA MAYONNAISE

Μαγιονέζα συστατικά: Υγιεινή ή όχι;

Μαγιονέζα συστατικά: Υγιεινή ή όχι;

μαγιονέζα συστατικά


H μαγιονέζα θεωρείται “λιπαρή” και “ανθυγιεινή”, ήξερες όμως ότι η μαγιονέζα περιέχει λιπαρά απαραίτητα για τον οργανισμό σου;

Η μαγιονέζα συχνά θεωρείται ανθυγιεινή, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το μεγαλύτερο μέρος της είναι φτιαγμένο από έλαιο, οπότε είναι πολύ θερμιδοφόρο τρόφιμο και σε συνδυασμό με την ελαφριά γεύση της είναι εύκολο κανείς να παρασυρθεί και να μην προσέξει την μερίδα που θα καταναλώσει.

Μεγάλες μερίδες μαγιονέζας περιέχουν και αρκετές θερμίδες, ωστόσο η πρόσληψη λίπους έχει μεγάλη σημασία για τον οργανισμό καθώς μερικές από τις πιο αναγκαίες βιταμίνες, όπως είναι η A,η D,η E και η K, είναι λιποδιαλυτές και επομένως λαμβάνονται σε μεγάλο βαθμό από τα λιπαρά τρόφιμα και αποθηκεύονται στον λιπώδη ιστό του οργανισμού.

Επίσης, αν και η παραδοσιακή μαγιονέζα είναι φτιαγμένη σχεδόν εξ ολοκλήρου από έλαιο, περιέχει κυρίως ακόρεστα λιπαρά που είναι τα πιο υγιεινά.

Τα ακόρεστα λιπαρά πρέπει να είναι μέρος μιας υγιούς διατροφής καθώς έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία. Κάποια από αυτά είναι ότι βοηθούν στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης στο αίμα, μειώνουν τις φλεγμονές, σταθεροποιούν τον καρδιακό παλμό και άλλα πολλά.

Η μαγιονέζα μπορεί να θεωρηθεί “κατάλληλη” ή “μη κατάλληλη” για σένα ανάλογα με την δίαιτά σου.  

Η μαγιονέζα είναι ένα προϊόν με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και πολλές θερμίδες, όπως προαναφέρθηκε, κάτι που την καθιστά κατάλληλη για ανθρώπους που ακολουθούν δίαιτα κέτο, στην οποία το άτομο καταναλώνει κυρίως λιπαρά και λιγότερους υδατάνθρακες, αλλά ακατάλληλη για άτομα που ακολουθούν την δίαιτα ντούκαν, στην οποία καταναλώνονται κυρίως πρωτεΐνες, ή δίαιτες που βασίζονται στην λήψη λιγότερων θερμίδων.

Να θυμάστε όμως κανένα τρόφιμο δεν είναι καλό ή κακό, σημασία έχει η μερίδα και η δίαιτα την οποία ακολουθεί ο καθένας. Το φαγητό εξάλλου εκτός από το σώμα θρέφει και την ψυχή. 

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί καινούριος κλάδος στην ψυχολογία, η ψυχολογία της διατροφής. 

Τελευταία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο από τους επιστήμονες ο ρόλος της διατροφής στην ψυχική υγεία του ανθρώπου. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο όλο και περισσότερες διατροφές και δίαιτες περιέχουν στο πρόγραμμα μία “cheat day” στην οποία επιτρέπεται η κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής, τι καλύτερο λοιπόν από την κατανάλωση ενός γεύματος που περιέχει την πολυαγαπημένη όλων μαγιονέζα συστατικά. 

Μελετάται ακόμα και η παραγωγή ορμονών όπως η σεροτονίνη που προάγει την ηρεμία και την χαλάρωση μετά από την κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών τροφίμων. 

Ήξερες πως η χοληστερίνη του αυγού τα τελευταία χρόνια έχει απενοχοποιηθεί;

Μεγάλο μέρος της συζήτησης σχετικά με την θρεπτική αξία της μαγιονέζας κατήχε η αντίληψη πως το αυγό είναι ένα επίσης λιπαρό τρόφιμο και με μεγάλη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη ή αλλιώς χοληστερίνη. 

Έπειτα από πολλές έρευνες σχετικά με το αυγό και το αν τελικά είναι καλό να καταναλώνεται και σε τι ποσότητες βρέθηκε πως το αυγό είναι ένα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα που παράγεται στη φύση.

Ο κρόκος είναι αυτός που περιέχει τα περισσότερα λιπαρά του αυγού, ωστόσο πρόκειται για κυρίως ακόρεστα λιπαρά, ανάμεσα στα οποία είναι και Ω-3 λιπαρά τα οποία χαρακτηρίζονται από τα οφέλη που έχουν για την υγεία, καθώς μειώνουν φλεγμονές και τις πιθανότητες εμφάνισης χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Όσο για την χοληστερίνη, κατηγορείται για πολλά προβλήματα υγείας, ωστόσο επιτελεί και απαραίτητες για τον οργανισμό λειτουργίες. Επίσης, υπάρχουν δύο είδη χοληστερίνης, η LDL χοληστερίνη, γνωστή και ως η “κακιά” χοληστερίνη και η HDL γνωστή και ως η “καλή” χοληστερίνη. Ο κρόκος περιέχει την δεύτερη σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες απ’ ότι την πρώτη.

 FUN FACTS:

  • Η μαγιονέζα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καλλυντική θεραπεία για τα ξηρά μαλλιά.
  • Η μαγιονέζα συστατικά χρησιμοποιείται από επαγγελματίες ανθοπώλεις στα φύλλα των φυτών για να φαίνονται πιο λαμπερά.
  • Μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής καταναλώνουν μαγιονέζα αξίας 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε χρόνο.
  • Το όνομα μαγιονέζα συστατικά ήταν αρχικά “Μαχονέζα”, αλλά ένα τυπογραφικό λάθος το μετέτρεψε στο γνωστό μας “Μαγιονέζα” το οποίο καθιερώθηκε. 

0 comments on “Μαγιονέζα συστατικά: Υγιεινή ή όχι;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Αρέσει σε %d bloggers: